In april 2019 werden belangrijke specificaties naar buiten gebracht. PlayStation-ceo Jim Ryan heeft in een gesprek met een aantal van de mogelijkheden van de PS5 besproken. Hij praat in het interview onder andere over backwards compatibility met de PS4, 4k op 120Hz en het gebruik van een custom SSD en crossplay.

Sony geeft de PS5 en PS4 een optie genaamd cross-generational play, waarmee spelers eenvoudig kunnen wisselen tussen beide consoles. De servers van Sony maken daarmee geen onderscheid op welk apparaat een game wordt gespeeld. Daardoor krijgen spelers toegang tot exact dezelfde vriendenlijsten op beide consoles. “Of het nu gaat om compatibiliteit met eerdere versies of de ondersteuning voor crossplay, we kunnen de community eenvoudig overzetten naar de PS5”, aldus Ryan. “Het zal geen keuze zijn of je op de PS4 of PS5 je vriendschap voortzet.”

In het gesprek met CNET bevestigde Ryan nogmaals dat de PlayStation 5 wordt uitgerust met een SSD die speciaal voor de console is ontworpen en onderdeel uitmaakt van de standaardversie. Dit geeft aan dat Sony mogelijk plannen heeft om meerdere versies van de PS5 uit te brengen. Ook zal de PS5 in staat zijn om 4k-beelden op 120Hz weer te geven en dat betekent dat er een HDMI 2.1-poort aanwezig moet zijn.

Sony maakte eerder bekend dat de console ook ondersteuning zal bieden voor 8k en ray tracing, hoewel die resolutie maar in bepaalde (eenvoudige) games zal worden bereikt. Ten slotte vroeg CNET om de volgende PlayStation VR, maar Sony gaf te kennen hier in dit stadium nog niets over te willen zeggen. Wel gelooft Sony in virtual reality en zal de technologie een belangrijke rol spelen in de toekomst van gaming. “We wilden er zeker van zijn dat PlayStation-fans duidelijke en betrouwbare informatie van ons ontvangen in plaats van onzin van derde en vierde hand. Een deel ervan is waar, terwijl andere dingen simpelweg niet kloppen.”, zegt Ryan.

De PlayStation 5 zal eind 2020 worden gelanceerd. Naar verwachting kost de PS5 dan 499 euro.

Vanaf 19 november kun je de PlayStation 5 kopen voor € 500,- of de Playstation 5 digital edition voor € 400,- Je kunt daar ook een PlayStation 5 pre-order plaatsen.