Future Games

AMD Gonzalo APU gaat in productie

In de PlayStation 4 consoles wordt een AMD APU gebruikt op basis van de inmiddels acht jaar oude Jaguar-architectuur, maar de volgende generatie consoles staat inmiddels bijna voor de deur. Volgens geruchten zal de PS5 draaien op een AMD ‘Gonzalo’ APU, gebaseerd op de veel snellere Zen en Navi architectuur voor de CPU en GPU.

Technologielekker @TUM_APISAK heeft al eerder dit jaar een engineering test van een nieuwe AMD APU ontdekt, die wellicht wordt gebruikt voor de volgende generatie consoles. Nu heeft hij opnieuw een gelijkaardige test ontdekt in de 3DMark database met de codenaam ‘ZG16702AE8JB2_32/10/18_13F8’.

Deze ingewikkelde naamgeving werd niet willekeurig gekozen, en we kunnen er een aantal details uit afleiding. De ‘Z’ geeft aan dat het om een qualification sample gaat, en de ‘G’ is vermoedelijk een noemer die gebruikt wordt voor consolechips. Volgens ExtremeTech duidt 1670 op de kloksnelheid, modelnummer en de chipset, al blijft het natuurlijk gissen om specifieke details. De ‘8’ iets verderop zou wijzen op het aantal cores en ‘B2′ verwijst naar de stepping. De gelijkaardige chip die de vorige keer werd ontdekt had A2 als stepping, de kans is dus groot dat het hier gaat om dezelfde chip, maar dan een recentere revisie ervan. De aanwezigheid van de apu in de 3DMark database is een indicatie dat de (massa)productie nadert.

Volgens de lekker zal de basekloksnelheid 1,6 GHz bedragen met een boost naar 3,2 GHz. De ’16’ in de codenaam zou dus mogelijk hiervoor kunnen staan. In ieder geval zullen de prestaties van deze nieuwe cpu’s sterk gestegen zijn vergeleken met de vorige generatie, aangezien de instructions per clock van de Zen-cpu’s aanzienlijk hoger liggen dan bij de huidige Jaguar-apu’s.