Sony zal dit jaar niet aanwezig zijn op de E3, maar in de tussentijd blijven er nog steeds nieuwe details over de PlayStation 5 (PS5) binnenstromen. Tijdens de Computex-presentatie van AMD bevestigde de chipontwerper dat de PS5 gebruik zal maken van de nieuwe AMD Radeon Navi-gpu, hoewel Sony dit nieuws zelf vorige maand zelf al naar buiten gebracht. De Navi-gpu komt met een nieuwe 7nm-architectuur genaamd RDNA.

PlayStation 5 De nieuwe architectuur brengt 1,5 keer de prestaties per watt en een verbetering van 1,25 keer de prestatie per klok ten opzichte van GCN. AMD maakte ook bekend dat RDNA een nieuwe compute unit heeft gekregen. Dit is bedoeld om de efficiënte te verbeteren en het aantal instructies per cyclus (IPC) te verhogen. De PlayStation 5 zal deze technologie gebruiken, waardoor gamers vergelijkbare prestatiewinsten kunnen verwachten.

Onder de motorkap van de PlayStation 5 vinden we een processor die gebaseerd is op de derde generatie Ryzen-serie van AMD. De chip is voorzien van acht cores van de nieuwe 7nm Zen 2-microarchitectuur van het bedrijf. Sony blijft vasthouden aan de x86-architectuur en dat zorgt ervoor dat de PS5 backwards compatibel is met de PS4. Op het grafische vlak zal er gebruik worden gemaakt van een aangepaste variant van de Radeon Navi-familie met ondersteuning voor ray tracing. Deze technologie wordt toegepast voor het creëren van realistische belichting.

Eind 2018 zagen we al een video van Gran Turismo met ray tracing. Een ander belangrijk punt waar Sony zich met de PlayStation 5 op richt zijn de laadtijden van games. De nieuwe console zal namelijk niet worden uitgerust met een traditionele harde schijf. Het resultaat is dat de laadtijden tot een minimum worden beperkt. In een demonstratie gebruikte Cerny de fast travel-functie in Spider-Man. Waar de PS4 Pro maar liefst 15 seconden nodig had om de wereld te laden, daar deed de PS5 het in slechts 0,8 seconde. Het snellere opslaggeheugen heeft niet alleen een positief effect op de laadtijden, maar ook op de snelheid waarop een wereld gerenderd kan worden.

Vanaf 19 november kun je de PlayStation 5 kopen voor € 500,- of de Playstation 5 digital edition voor € 400,- Je kunt daar ook een PlayStation 5 pre-order plaatsen.