De CEO van PlayStation, Jim Ryan, heeft in gesprek met CNET aangegeven dat er backwards compatibilty zal zijn met de PS4, 4K op 120Hz en een speciale maatwerk SSD. Sony geeft de PS5 en PS4 een functie genaamd cross-generational play, waarmee spelers eenvoudig kunnen wisselen tussen beide consoles. De servers van Sony maken geen onderscheid op welk apparaat de game in kwestie wordt gespeeld. Als gevolg daarvan krijgen spelers toegang tot exact dezelfde vriendenlijsten. “Of het nu gaat om compatibiliteit met eerdere versies of de ondersteuning voor crossplay, we kunnen de community eenvoudig overzetten naar de PS5”, aldus Ryan.

In gesprek met CNET bevestigde Ryan nogmaals dat de PlayStation 5 specificaties, waaronder een ssd die speciaal voor de console is ontworpen en onderdeel uitmaakt van de standaardversie. Dit suggereert dat Sony mogelijk plannen heeft om meerdere varianten van de console op de markt te brengen. Daarnaast zal de PS5 in staat zijn om 4k-beelden op 120Hz weer te geven en dat betekent dat er een hdmi 2.1-poort aanwezig zal zijn. Sony maakte eerder bekend dat de console ook ondersteuning zal bieden voor 8k en ray tracing, hoewel die resolutie slechts in bepaalde (eenvoudige) games zal worden bereikt.

Ten slotte vroeg CNET om de volgende PlayStation VR, maar Sony gaf te kennen hier in dit stadium nog niets over te willen zeggen. Volgens Ryan gelooft Sony in het potentieel van virtual reality en zal de technologie een belangrijke rol spelen in de toekomst van interactief entertainment. “We wilden er zeker van zijn dat PlayStation-fans duidelijke en betrouwbare informatie van ons ontvangen in plaats van onzin van derde en vierde hand. Een deel ervan is waar, terwijl andere dingen simpelweg niet kloppen. Dit is nog maar het begin van het onthullingsproces”, zegt Ryan.

AMD maakte bekend dat de console gebruik zal maken van RDNA. De nieuwe architectuur brengt 1,5 keer de prestaties per watt en een verbetering van 1,25 keer de prestatie per klok ten opzichte van GCN. AMD bevestigd ook bekend dat RDNA een nieuwe compute unit heeft gekregen. Onder de motorkap van de PlayStation 5 vinden we een processor die gebaseerd is op de derde generatie Ryzen-serie van AMD. De chip is voorzien van acht cores van de nieuwe 7nm Zen 2-microarchitectuur van het bedrijf. Op het grafische vlak zal er gebruik worden gemaakt van een aangepaste variant van de Radeon Navi-familie met ondersteuning voor ray tracing.

 

Vanaf 19 november kun je de PlayStation 5 kopen voor € 500,- of de Playstation 5 digital edition voor € 400,- Je kunt daar ook een PlayStation 5 pre-order plaatsen.