Over de exacte specificaties van de speciale SSD in de PS5 is nog weinig bekend, maar het lijkt erop dat Samsung die zal gaan leveren. Volgens de doorgaans goed geïnformeerde Niko Partners-analist Daniel Ahmad werkt Samsung namelijk aan een NVMe SSD die volgend jaar zal worden gebruikt door een nieuwe console.

Tijdens de presentatie van Samsung in Tokio werd op de bijbehorende dia een afbeelding van een PlayStation DualShock-controller getoond, wat suggereert dat het om de PlayStation 5 zal gaan. Samsung claimt dat de nieuwe SSD zal zorgen voor nieuw ‘tijdperk in gameconsoles’ met kortere laadtijden bij het laden van games en het opstarten van uw systeem. Bij een standaard harde schijf duurt het ongeveer 50 seconden voor het opstarten van het systeem en bij het gebruik van een SSD 29 seconden, terwijl de NVMe SSD van Samsung nog aanzienlijk sneller zal zijn.

In een eerder verschenen demonstratie toonde PS5-architect Mark Cerny de fast travel-functie in Spider-Man op het nieuwe systeem. Waar de PS4 Pro maar liefst 15 seconden nodig had om de wereld te laden, daar deed de PS5 het in slechts 0,8 seconde. Het snellere opslaggeheugen heeft niet alleen een positief effect op de laadtijden, maar ook op de snelheid waarop een wereld gerenderd kan worden

Vanaf 19 november kun je de PlayStation 5 kopen voor € 500,- of de Playstation 5 digital edition voor € 400,- Je kunt daar ook een PlayStation 5 pre-order plaatsen.