Via Eurogame zijn de specificaties van de nieuwe PS5 naar buiten gekomen. In Sony’s presentatie wordt duidelijk welke innovaties de nieuwe console zal gaan brengen. Sony presenteert de GPU van PlayStation 5 en wat die kan, hoe de SSD helpt om de volgende generatie te verwezenlijken, hoe Sony omgaat met uitbreidbaar geheugen, en 3D audio via de Tempest 3D Audio Engine. Sony maakte ook duidelijk dat de nieuwe generatie PlayStation ontwikkelaars gaat helpen de overstap te maken van het ontwikkelen van de PlayStation 4 naar de PlayStation 5. Dat heeft allemaal te maken met de specificaties van de PlayStation 5.

Al eerder werd bekend dat PlayStation 5 laadtijden terugbrengt en ervoor zorgt dat je niet meer hoeft te wachten voordat je kunt spelen. Maar ook als je bijvoorbeeld dood bent gegaan kun je snel weer aan de slag en het opstarten van de PS5 gaat enorm snel. Daarnaast kun je patches veel sneller downloaden, wat erg prettig is.

De PlayStation 5 maakt gebruik van variabele frequencies.  Sony noemt dit “boost”, maar dit is niet vergelijkbaar met de manier zoals je dat kent van bijvoorbeeld je PC. De PlayStation 5 gaat niet zijn clocks boosten, maar werkt alle hardware hetzelfde op elke temperatuur van de componenten.

De Specs

PlayStation 5 PlayStation 4
CPU 8x Zen 2 Cores at 3.5GHz (variable frequency) 8x Jaguar Cores at 1.6GHz
GPU 10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz (variable frequency) 1.84 TFLOPs, 18 CUs at 800MHz
GPU Architecture Custom RDNA 2 Custom GCN
Memory/Interface 16GB GDDR6/256-bit 8GB GDDR5/256-bit
Memory Bandwidth 448GB/s 176GB/s
Internal Storage Custom 825GB SSD 500GB HDD
IO Throughput 5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed) Approx 50-100MB/s (dependent on data location on HDD)
Expandable Storage NVMe SSD Slot Replaceable internal HDD
External Storage USB HDD Support USB HDD Support
Optical Drive 4K UHD Blu-ray Drive Blu-ray Drive

Geheugen

Het interne geheugen van de SSD is 825GB een stuk meer dan de 500gb van de PS4. Maar ook 825GB zit natuurlijk zo weer vol. Aangezien de PlayStation 5 backwards compatible is, kun je een externe USB drive toevoegen. Die zal niet zo snel als de SSD de games draaien, maar wel ervoor zorgt dat je jouw oude games kunt spelen. Hiermee zorg je ervoor dat de next-gen titels gebruik maken van de SSD, terwijl je oude games gebruik maken van de HDD.

Vanaf 19 november kun je de PlayStation 5 kopen voor € 500,- of de Playstation 5 digital edition voor € 400,- Je kunt daar ook een PlayStation 5 pre-order plaatsen.