Dat consoles geen Blu-ray-speler meer hoeven te hebben is geen nieuw idee. En volgens recente gerucht komt Microsoft dit jaar zelfs met een Xbox One S-variant zonder dergelijke hardware.

In Nederland profiteren we van een hoge gemiddelde internetsnelheid, waardoor het downloaden van 50GB of meer geen probleem is, echter dat is niet over de hele wereld zo. Fysieke media blijft daarom voorlopig bestaan. Dat denkt ook Marc-André Jutras, de CTO van Cradle Games. Hij is van mening dat dit een belangrijke reden zal zijn om de PlayStation 5 en de volgende generatie Xbox te blijven voorzien van fysieke media.

Dat hoeft overigens niet te betekenen dat er geen varianten zullen verschijnen die games alleen digitaal kunnen downloaden. “Ik denk dat ze een versie zullen ontwikkelen zonder Blu-ray-speler, maar ik denk dat er voor de volgende generatie nog steeds een versie zal zijn die met discs werkt”, aldus Jutras in gesprek met GamingBolt. “Er zijn een verschillende redenen waarom dat het geval zal zijn: niet iedereen heeft internet en veel mensen hebben niet genoeg bandbreedte om 80GB per spel te downloaden.

Een ander probleem is dat als je kiest voor een console zonder Blu-ray-speler, waarom zouden retailers deze consoles nog blijven verkopen? De hele markt draait voornamelijk om het verkopen van games voor winst.

Maar Jutras zou wel iets willen veranderen, want de Blu-ray-spelers lezen op een te lage snelheid. Dat is de reden waarom je spellen hebt met lange laadtijden en games die moeten worden geïnstalleerd.” “Uitgevers zouden sommige spelen op cartridges of USB-sticks moeten aanbieden”, zei hij. De nieuwe PlayStation 5 wordt in 2020 verwacht.

Vanaf 19 november kun je de PlayStation 5 kopen voor € 500,- of de Playstation 5 digital edition voor € 400,- Je kunt daar ook een PlayStation 5 pre-order plaatsen.