Meestal wordt een PlayStation console pas in het 3e jaar na verschijning echt succesvol. En tegen het vijfde jaar zwemmen we in kwaliteitsspellen en er zijn verschillende modellen van de console om uit te kiezen. Met de PS4 zijn die modellen het origineel, de PS4 Slim en de PS4 Pro, waarvan de laatste eind november 2016 werd uitgebracht.

Waarom heeft Sony een nieuwe, krachtigere versie van dezelfde console uitgegeven? Want na slechts een paar jaar in het wild was de standaard PS4 al achtergelaten door high-spec pc’s. Spelers hadden iets nodig om te pronken met de beeldkwaliteit van hun 4K-tv’s en de PS4 Pro fungeerde als een tussentijdse generieke noodoplossing.

De console breekt nog steeds verkoop records. Tegen het einde van maart 2018 heeft Sony 76 miljoen PlayStation 4-consoles verkocht. En het verwacht het komende boekjaar nog eens 16 miljoen te verkopen.

Ondanks dit alles kun je nu een pc met veel specificaties bouwen die zelfs de PS4 Pro mijlenver achter zich laat. Sony wil waarschijnlijk deze kloof zo snel mogelijk met de PS5 dichten. Zeker nu de CEO van het bedrijf, John Kodera, openlijk toegeeft dat de console de laatste fase van zijn levenscyclus nadert.

In mei 2018 zei Kodera tegen investeerders dat de meerderheid van de PS4-consoles is verkocht, maar het zal blijven investeren in nieuwe en exclusieve gamerechten voor de PlayStation.

Met dat in ons achterhoofd hebben we de geruchten aangevuld en een beetje gespeculeerd over de PS5, hoe krachtig die zal zijn, wanneer deze waarschijnlijk uitkomt en of een van de aankomende PlayStation-games generaties mee zal gaan.

PS5 Releasedatum

Het zou niet raar zijn om aan te nemen dat de PS5 al in ontwikkeling is. De ontwikkeling van de PS4 begon immers in 2008 – vijf jaar voordat deze werd gelanceerd. Een insider van de titelloze industrie beweert dat PS5-ontwikkelingskits al in het bezit van ontwikkelaars zijn, maar neem dat met een korreltje zout – deze insider heeft niet altijd gelijk gehad met zijn voorspellingen.

Sony CEO Kenichiro Yoshida werd onlangs gevraagd naar de mogelijkheid van de volgende generatie PlayStation, zeggende: “Op dit moment kan ik zeggen dat het nodig is om een ​​volgende generatie hardware te hebben”.

Hoewel hij niet specifiek de volgende console PS5 heeft genoemd, is dat waarschijnlijk het doel van het bedrijf. Dit is zo dicht mogelijk bij een aankondiging die we dit jaar waarschijnlijk zullen ontvangen, aangezien de PlayStation Experience-showcase vanwege het gebrek aan inhoud is geannuleerd voor 2018.

Over mensen gesproken die niet altijd gelijk hadden, had analist Michael Pachter ook zijn eigen inschatting toen de PS5 zou lanceren. Eerst zei hij dat de PS5 in 2019 zou worden uitgebracht, maar later veranderde hij zijn voorspelling in 2020.

Er zaten zes jaar tussen de eerste PlayStation en de PS2, dezelfde tijd tussen de PS2 en de PS3, en er waren zeven jaar tussen de PS3 en de PS4. Als we werken vanuit die aanname van zeven jaar, zal de PS5 waarschijnlijk pas op zijn vroegst in 2020 gelanceerd worden. Dat betekent dat we de PS5 echter op E3 ​​2019 konden debuteren.

Er is al de hint van een nieuwe next-gen console op de loer in de code van de Unreal Engine, met codenaam Erebus – zou dit de PS5 kunnen zijn?

PS5 E3 2019

De PS5 was dit jaar niet aanwezig op E3. Zoals we eerder al zeiden, Sony is nu echt bezig met PS4-games. Sony leidt de console-race van deze generatie en verslaat iedereen op het gebied van hardwareverkoop en, nog belangrijker, het vrijgeven van de meest opwindende exclusive games.

Sony wil zijn eigen aankomende games niet kannibaliseren door mensen te vertellen te gaan sparen voor de volgende console, vooral omdat de PS4 Pro niet zo lang geleden werd uitgebracht.

Maar we kunnen niet nalaten te denken dat Sony de PS5, de mogelijkheden of technische specificaties van Sony kan noemen. Houd in de gaten of er sprake is van “next generation” -technologie en hoe dit kan worden gebruikt voor toekomstige projecten.

Het is meer dan waarschijnlijk dat de PS5 zal verschijnen op E3 ​​2019, vooral omdat de PlayStation Experience-showcase dit jaar werd geannuleerd omdat Sony bang was dat het niet genoeg zou hebben om te laten zien.

PS5-games

Vanzelfsprekend hebben we nog geen officiële aankondigingen voor games op de PS5, omdat de console nog niet is aangekondigd, maar er zijn altijd games die nooit kunnen vrijgeven op hun doelgeneratie. Denk aan The Last Guardian, iemand? Wat zal dit de laatste bewaker van dit jaar zijn?

Hier is een lijst met spellen die PS4 kunnen overslaan en uiteindelijk kunnen worden uitgebracht op PS5, evenals enkele voor de hand liggende kandidaten:

Death Stranding
Ghost of Tsushima
The Last of Us: Part 2
Cyberpunk 2077
Call of Duty PS5
FIFA PS5
PES PS5
Battlefield PS5
Final Fantasy 7 Remake

 

PS5-specificaties

Sony weet dat de PS4 bij de lancering niet krachtig genoeg was. Dit is iets dat het bedrijf wil oplossen voor de PS5-release. Sony zal niet alleen willen voorkomen dat pc’s te snel te ver vooruit komen, maar het moet de Xbox One X verslaan in termen van brute kracht. Het zou ons verbazen als de PS5 geen echte 4K zou aankunnen voor elke game, hoewel ze misschien niet verwachten dat ze allemaal op 60 fps draaien.

Het lijkt erop dat Sony werkt met AMD’s Ryzen CPU-technologie voor de PlayStation 5, een bedrijf waarmee het al heeft gewerkt voor componenten van de PS4.

PS5 Prijs

Sony lanceerde de PS3 op € 499 voor het goedkoopste model en de verkoop leed daardoor ten opzichte van de Xbox 360. Dit is een fout die Sony niet wil herhalen, omdat het verloren geld gemakkelijk kan worden terugverdiend via online abonnementen en softwareverkoop . De PS4 en de PS4 Pro zijn gelanceerd voor € 399, dus verwacht dat de prijs van de PS5 rond €399 zal zijn.

Oude games op PS5

Sony ging all-in op zijn streaming-abonnementsservice PlayStation Now, terwijl Microsoft een andere tactiek gebruikte met de Xbox One. Vooral met de Xbox One X is backwards-compatibiliteit extreem populair geweest – met de console upscaling games en het lijkt ze alsof ze een nieuw likje verf hebben. Een recente patentpublicatie van Sony heeft mensen laten praten over de mogelijkheid van backwards-compatibiliteitsondersteuning in de volgende PlayStation. Het valt niet te ontkennen dat Sony momenteel aan de volgende PlayStation werkt, dus we moeten afwachten of dit is bedoeld voor de PS4 of een nieuw PlayStation-model.

Toch je PSN ID wijzigen op PS5?

De PS3 kwam lang geleden uit.  Het wijzigen van je PSN-ID is sindsdien een van de meest gevraagde functies op de PS5 en zou binnenkort in zicht kunnen komen. Volgens een bron in de buurt van Sony is de basis voor deze functie geland in de laatste grote PS4-firmware-update, 6.0. De functie kan nu worden ingeschakeld, maar wordt momenteel getest op fouten.

Vanaf 19 november kun je de PlayStation 5 kopen voor € 500,- of de Playstation 5 digital edition voor € 400,- Je kunt daar ook een PlayStation 5 pre-order plaatsen.