Omdat de PS5 een speciale SSD krijgt die beter en sneller is dan regulier SSD schijven is het verschil tussen de Blu-ray speler en SSD een stuk groter dan bij de PS4. Mede daarom zal het nodig zijn om games verplicht te installeren. Je kunt echter wel kiezen wat je wilt installeren. Deze keer verandert Sony, mede geholpen door de vereenvoudigde gamegegevens die mogelijk zijn met de SSD, zijn benadering van opslag, waardoor een meer configureerbaar installatie- en verwijderingsproces mogelijk wordt.

Mark Cerny zegt in een interview hierover: “In plaats van games als een groot datablok te behandelen, zorgen we voor preciezere toegang tot de data.” Het zo mogelijk om alleen de multiplayermodus te installeren of de singleplayer campagne te verwijderen zodra je het verhaal hebt uitgespeeld. Ook de PS5 user interface is aangepast om deze nieuwe mogelijkheden tekunnen gebruiken. Nu kun je op de PS4 alleen nog zien wat je vrienden recent hebben gedaan of op dit moment aan het spelen zijn. Maar er is geen mogelijkheid om alles opties te zien zonder de game te starten.

De PS5 gaat dat veranderen. “Hoewel de console games redelijk snel kan starten, willen we niet dat de speler iedere keer een game moet openen om te zien wat er zich afspeelt”, zegt Cerny. “Servers zullen de console in realtime voorzien van de set van deelbare activiteiten. Games voor één speler bieden informatie zoals welke missies je zou kunnen doen en welke beloningen je zou kunnen ontvangen voor het voltooien ervan – en al die keuzes zullen zichtbaar zijn in de gebruikersinterface. Als speler spring je gewoon recht in wat je maar wilt.

De PlayStation5 is eind 2020 te koop.

Vanaf 19 november kun je de PlayStation 5 kopen voor € 500,- of de Playstation 5 digital edition voor € 400,- Je kunt daar ook een PlayStation 5 pre-order plaatsen.