Een recente patentpublicatie van Sony heeft mensen doen denken over de mogelijkheid van backwards-compatibility in de volgende PlayStation.

Sony’s patent is voor een technologie die het ‘remastering by emulation’ noemt.

De beschrijving gaat er natuurlijk veel gedetailleerder op in, maar komt in wezen neer op een proces dat in staat is om geremasterde audio en beelden on the fly te vervangen.

Door een unieke identifier aan game-assets toe te wijzen, kan het systeem het oude automatisch vervangen door betere assets of doorgaan met het gebruik van bestaande assets als er geen betere versies zijn.

“An artist remasters the textures for presentation on a higher resolution display than envisioned in the original software, and stores them back in the data structure with their identifiers”, legt het document uit.

“De originele software wordt vervolgens afgespeeld op het display met hogere resolutie, waarbij assets (zoals textures) oproepen worden onderschept, geïdentificeerd en de gegevensstructuur wordt ingevoerd om het geremasterde item met een overeenkomende ID op te halen.”

Klinkt veel op emulatie op systeemniveau, waarmee de PS5-speculatie begon. Hoewel het patent pas in mei werd gepubliceerd, heeft Sony het al in november 2016 ingediend. Met andere woorden, Sony werkt al jaren aan deze technologie, lang voordat het werk op PS5 begon.

In feite beschrijven de pagina’s van het patent in essentie wat PS4 vandaag doet voor PS1, en PS2 “remasters”. Genaamd PS2-klassiekers, games zoals Destroy All Humans en de Jak en Daxter Collection kunnen op PS4 worden gespeeld en zien er beter uit dan hun originele releases.

Dat wil niet zeggen dat dezelfde technologie niet kan worden gebruikt om PS4-games speelbaar te maken op de PlayStation 5, maar dit was waarschijnlijk niet het doel van dit patent. Ervan uitgaande dat PS5 ook is gebaseerd op het x86-platform, zou emulatie eenvoudiger dan ooit kunnen zijn. We kunnen het echter niet zeker zeggen, totdat de console wordt aangekondigd en vrijgegeven.

Vanaf 19 november kun je de PlayStation 5 kopen voor € 500,- of de Playstation 5 digital edition voor € 400,- Je kunt daar ook een PlayStation 5 pre-order plaatsen.